Tarihçe

ÇAYKENT BELEDİYESİ Çaykent Belediyesi, Salarha olarak bilinen bölgenin merkezinde 1992 yılında Müderrisler, Kokulukaya, Üzümlü ve Güneşli Köylerinin birleşmesiyle kurulmuş olup, 27 Mart 1994 seçimleri neticesinde tüzel kişilik kazanmıştır. İlerleyen tarihlerde Güneşli Mahallesi ikiye ayrılmış ve bir kısmı Güneşli ismini koruyarak diğer kısmı Yeşilılıca Mahallesi olarak ihdas edilmiştir. 1998 yılında ise Merkez İlçeye bağlı Güneştepe Köyü belediyemize katılarak Güneştepe Mahallesi olarak ihdas edilmiştir. 2007 yılı sonu itibarıyla Merkez İlçeye bağlı Kasarcılar Köyü belediyemize katılmış olup meclis kararı ile Kasarcılar ve Sırt olmak üzere 2 mahalle olarak ihdas edilmiştir. 2008 yılsonu itibarıyla yine Merkez İlçeye bağlı Kireçhane Köyü belediyemize bağlanarak toplam mahalle sayımız 9 olmuştur. Yeni katılan Kireçhane Köyü ile birlikte 2012 yılsonu itibariyle yeni nüfusumuz 2.219 olarak açıklanmıştır.

Beldemizin bağlı olduğu Merkez İlçenin tarihi M.Ö. VII. Yüzyıla dayanmaktadır. Yöremizde; Miletoslar, Metler, Persler, Pontus, Roma, Bizans, Osmanlılar hüküm sürmüşlerdir. Rhizos adlı orta çağ kentinin devamı olan Rize 1461`de Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Beldemizin kuruluş tarihine ilişkin kesin bir bilgi bulunmamakla beraber Merkez Müderrisler ve Kokulukaya Mahallelerimizin ortak mezarlığında yapılan incelemelerde 400 yıllık mezarlar olduğu gözlemlenmiştir. Şu anda mezarlık olarak kullanılan yerin Trabzon ve İran Ticaret Yolunun konaklama ve Pazar yeri olarak kullanıldığı, ilk yerleşenlerin bu amaçla yerleştikleri rivayet edilmektedir. Eski yıllarda bu mahallemizde bulunan medreselerde eğitim gören Müderrislerin yetiştirildiği bilinmektedir. Merkez Müderrisler Mahallemizin adı da buradan gelmektedir.

Paylaşarak Bilgiyi Anında Arkadaşlarınıza Ulaştırabilirsiniz.

Bu içerik 4108 kez okundu